Wat is een Huisaltaar

Ondanks het eeuwenoude concept, zijn er vandaag de dag maar weinig mensen die bij het woordje ‘huisaltaar’ meteen weten waarover je het hebt. Maar wat is een huisaltaar dan nu eigenlijk precies? We zijn allemaal wel bekend met het Bijbelse gebruik van altaren in openbare heilige plaatsen. Deze werden voor het eerst gemaakt van eenvoudige vastgestampte aarde, later werden ze uit steen gehouwen, en nog veel later pas artistiek vervaardigd uit hout. Vele culturen brachten echter het heilige altaar concept ook hun huis en leven binnen. Op hun huisaltaren plaatsten zij speciale familie stukken en maakten zij offers voor hun god. De woorden ‘wat is een huisaltaar’ zal je in de Chinese cultuur minder vaak horen. Hier is het namelijk vooral een traditie die van generatie tot generatie is overgenomen. Iedereen is er mee opgegroeid. Het meest opvallend zijn dan ook deze fantastische Chinese stukken. Wat is een huisaltaar dan en hoe zien deze er uit in China? De huisaltaren zijn daar slanke tafels met prachtig gebeeldhouwde, geverfde of gelakte versieringen. Het zijn ware meesterwerken van enorme emotionele betekenis.

Vandaag de dag kunnen we onze eigen heilige of speciale ruimte op een veel eenvoudigere manier creëren met behulp van de altaren die u op deze site kunt vinden. Wat is de maat van het huisaltaar dat u in gedachten heeft? Indien u zich een groter geheel voorstelt, dan kunt u ook beslissen om meerdere van onze altaren bij elkaar te zetten. Een speciaal effect kan worden bereikt door twee kastjes naast elkaar, en twee kastjes bovenop elkaar te zetten. Hierdoor heeft u een groot vierkant wat geheel ingericht kan worden met alle spulletjes die speciaal zijn voor u. Als er iemand dan vraagt ‘wat is een huisaltaar’ dan heeft u een zeer bijzonder voorbeeld om te laten zien. Natuurlijk kan niet iedereen zich dit in één keer veroorloven, ondanks onze aantrekkelijke prijzen. In dat geval kan het iets zijn om op lange termijn na te streven. In elk geval, wat een huisaltaar precies is, is afhankelijk van wat persoonlijk bij u past. Het kan zijn dat u alles liever kleinschalig houdt, maar er zijn ook mensen die de mogelijkheid hebben om een gehele kamer in te richten als eerbetoon, en dan is het mooier om een groter altaar in het middelpunt te hebben. Wat is een huisaltaar hangt dus niet af van het formaat, een huisaltaar kan klein zijn en een plaatsje in een boekenkast innemen, maar het kan ook een hele kamer in beslag nemen.

Als u helaas een geliefde heeft moeten verliezen en liever niet dagelijks naar een begraafplaats wil gaan, of als er geen tastbare gedenksteen bestaat omdat uw dierbare gecremeerd is en zijn of haar as is uitgestrooid, dan is het bezitten van een huisaltaar een fijne manier om het verlies een plaats te kunnen geven. Wat is een huisaltaar precies als u de as erin verwerkt? Wordt dit dan een urn genoemd? Nee, toch niet, want een altaar heeft nog zo veel meer mogelijkheden. Een aparte urn is natuurlijk een mogelijkheid want daarom heen kunt u ook speciale items tentoonstellen, maar het is ook een prachtig idee om een as-sieraad te gebruiken wat u opbergt in één van de vakjes van het huisaltaar. Op deze manier is uw overleden dierbare het aller dichtste bij u, en geeft u hem of haar de eerbied en schoonheid die hij of zij verdient. Wat is een huisaltaar als u nog van huis moet gaan om ergens anders bloemen te leggen? U kunt dit ook heel fijn doen in uw eigen rustige en vertrouwde omgeving. Bloemen of gedroogde rozenblaadjes geven sowieso een heerlijke geur en het is altijd een goed en mooi idee om deze toe te voegen aan uw altaar. Wat is een huisaltaar zonder deze bloemenpracht? Wat is een huisaltaar zonder met liefde gekozen spulletjes?

In ieder geval, wat is een huisaltaar is een vraag die wij u graag helpen oplossen. U heeft vast al enkele ideeën kunnen krijgen door de teksten op deze site door te lezen. Indien u echter nog niet weet wat een huisaltaar is, of als u vragen of suggesties heeft dan mag u natuurlijk ook altijd contact opnemen met onze klantenservice. Toch is de vraag ‘wat is een huisaltaar’ iets wat wij niet voor u kunnen bepalen. Dit is zo enorm persoonlijk, en zo verschillend voor elk individu, dat er geen goed of fout antwoord bestaat. Het verlies van een dierbare kan een verwoestende kracht hebben op uw leven. Ondanks de vele rituelen die eeuwen geleden al zijn ontworpen voor comfort en het afsluiten van een pijnlijke periode, is de duurzaamheid van de dood iets dat nooit kan worden overwonnen. Het is een verschrikkelijke werkelijkheid en wat een huisaltaar kan betekenen is dat het helpt om te verwerken wat die persoon bedoeld heeft en om die betekenis in leven te houden. Wat is het nut van een huisaltaar in dit proces? De dagelijkse herinnering aan uw overleden dierbare en de mooie momenten uit het leven helpen om het leven te vieren in plaats van stil te staan bij de dood. Naarmate de tijd vordert willen veel mensen verder gaan met hun leven, en als u open staat voor het veranderen en het herschikken van de objecten en foto’s op uw altaar, dan wordt het een reflectie van wie u bent. Dus naarmate de tijd vordert, kan het altaar minder gaan over de rouw en meer over u zelf. Wat is een huisaltaar is dus een vraag die op verschillende momenten totaal anders beantwoord kan worden. Wat een huisaltaar is op een bepaald moment voor een bepaald persoon, kan binnen weken, maanden of jaren, totaal veranderd zijn. Altaren zijn namelijk bedoeld om te fungeren als een katalysator voor het verschuiven van gedachten van het drukke leven naar de geestelijke, religieuze of spirituele wereld. Terwijl het huisaltaar u helpt om te groeien zullen ook uw prioriteiten veranderen. Het is bovenal hoe u zelf omgaat met het begrip wat u uiteindelijk een antwoord kan geven op de vraag ‘wat is een huisaltaar?’. Daarom, wat is een huisaltaar nu eigenlijk voor u? Wat troost u? Wat is heilig voor u? Wat is zinvol? Pas als u dit voor uzelf heeft kunnen bepalen is er de mogelijkheid om de allesomvattende vraag ‘wat is een huisaltaar’ te kunnen beantwoorden. En dan nog zal, zoals gezegd, dit op verschillende momenten een andere betekenis hebben.