Tegel Huisaltaar

Een heel ander soort afwerking van een houten altaar is wanneer het belegd is met kleine tegeltjes. Dit noemen wij het tegel huisaltaar, en het maakt pas sinds kort deel uit van ons product gamma. Een tegel huisaltaar is in ieder geval uniek en waarschijnlijk nog nergens anders verkrijgbaar. U kunt zoals gewoonlijk kiezen uit verschillende kleurschakeringen. Het meest verkochte tegel huisaltaar bevat een combinatie van spiegel stukjes en gekleurde keramische steentjes. Als dit model niet op onze site te vinden is, dan is het waarschijnlijk tijdelijk niet leverbaar.

Als u voor een tegel huisaltaar kiest, dan houdt u waarschijnlijk meer van decoratie dan van strakke lijnen en vormen. Of misschien wilt u juist wel een aandachtspunt in uw minimalistische interieur. Het is significant dat het tegel altaar eerder door vrouwen dan door mannen wordt gekozen. Waarschijnlijk heeft het een feminiene uitstraling die voor mannen niet stoer genoeg is. Juist voor deze laatste groep hebben wij het populaire steen huisaltaar, waar elders op deze site meer informatie over te vinden is.

Om het tegel huisaltaar beter te kunnen waarderen is het allereerst interessant om te ontdekken hoe het gemaakt is, waarnaar we de historische achtergrond zullen bekijken. Een tegel is meestal gemaakt van een duurzaam materiaal zoals keramiek, porselein, of gebakken klei steen met een hard glazuur, maar ook andere materialen worden gebruikt zoals glas, metaal, kurk en steen. Tegels worden over het algemeen gebruikt voor het afdekken van daken, vloeren, wanden, douches of andere voorwerpen zoals tafelbladen. Het woord is afgeleid van het Franse woord ‘tuile’ wat op zijn beurt komt van het Latijnse woord ‘tegula’ wat verwijst naar een dakpan gebakken uit klei. Tegels kunnen variëren van eenvoudige vierkante tegels tot complexe mozaïeken.

Mozaïek verwijst naar de kunst van het creëren van beelden met een assemblage van kleine stukjes gekleurd glas, steen, of andere materialen. Het doel is meestal decoratief, maar soms heeft het ook een culturele of spirituele betekenis zoals in een kathedraal. De kleine stukjes, beter bekend als tesserae worden dan gebruikt om een patroon of afbeelding te creëren. De vroegst bekende voorbeelden van mozaïeken zijn gevonden op een tempel in Abra, Mesopotamië, en zijn gedateerd op de tweede helft van de derde eeuw voor Christus. Ze bestaan uit stukjes gekleurde steentjes, schelpen en ivoor. De eerste geglazuurde tegels dateren van rond 1500 voor Christus. Echter, mozaïek patronen werden niet gebruikt tot de Romeinse tijd. Vanaf dat moment waren mozaïeken zeer populair en te vinden in alle Romeinse gebouwen, kerken, huizen en winkels, op vloeren en muren. Marmeren tegels werden gelegd in geometrische patronen en mozaïek panelen van religieuze afbeeldingen sierden de huizen. De best bewaarde mozaïeken zijn vandaag de dag nog te vinden in Pompeï en Herculaneum. Ook in de eeuwen daarna werden mozaïeken geplaatst, bijvoorbeeld in kerken om het verhaal van het christendom te kunnen vertellen aan degenen die niet konden lezen. Mozaïek was bedoeld om eerbied en meditatie te inspireren. En dan nu terug naar het tegel altaar.

Omdat de tegeltjes op het tegel huisaltaar geen voorstelling uitbeelden, is het strikt genomen geen mozaïek. Toch is dit wel de noemer waaronder het over het algemeen bekend is. Het tegel huisaltaar bevat dus eigenlijk een decoratie van kleine scherven van gekleurde stukjes die ook wel bekend zijn als tesserae. De vormen zijn meestal onregelmatig en meestal van glas of keramiek. Deze worden samengehouden met behulp van mortel en vormen samen een permanente versiering.

Het materiaal wat gekozen is voor het tegel huisaltaar is keramiek en spiegelglas. Keramiek heeft een waterabsorptie van meer dan 10% na het bakken wat gebeurd bij temperaturen tussen de 950 en 1150 graden Celsius. Het is gemakkelijk te bewerken, te glazuren, en eenvoudig te decoreren. Het enige nadeel is dat vorst een negatieve uitwerking kan hebben op het materiaal, en daarom adviseren wij om schade te voorkomen dat u uw tegel huisaltaar gedurende de wintermaanden binnen plaatst. Een positief aspect is dat keramiek juist erg duurzaam is en daarbij ook nog eens goedkoop. De keramische tegels voor uw tegel huisaltaar kunnen in alle kleuren geschilderd worden en vervolgens gebakken op een hoge temperatuur. De glazen spiegel stukjes voegen veel diepte en glans toe aan het tegel huisaltaar. Het is eveneens goedkoop want restanten van glas zijn vaak gratis op te halen bij winkels. De onregelmatige afwerking van de keramiek en spiegelglas stukjes maken ze uiteindelijk een prachtige reflector van licht, wat enorm goed tot zijn recht komt op uw tegel huisaltaar.

Er zijn verschillende methoden om tesserae te plaatsen. Soms worden de stukjes direct in de natte mortel gelegd. Met een houtenplank wordt daarna een glad oppervlak gecreëerd. Het is ook mogelijk om de tesserae ondersteboven te plaatsen met mortel op de achterkant waarna het proces omgekeerd wordt toegepast. Men denkt dat de Romeinen deze techniek hebben gebruikt. Wij beschikken gelukkig over een breed scala van moderne hulpmiddelen om het maken van tegel decoraties en mozaïeken te bespoedigen. Voor het tegel huisaltaar gebruiken wij gemotoriseerde natte tegelsnijders die het glas en keramiek in verschillende stukjes knippen. Dan bestaat er een waslijst aan verschillende soorten lijm waarmee we het tegel huisaltaar allereerst insmeren. Elke lijm die zegt ‘tegel lijm’ is hier geschikt voor. Natuurlijk gebruiken wij een lijm die geschikt is voor hoge vochtigheid, en die kan worden blootgesteld aan de elementen. Daarna worden de stukjes glas en keramiek aangebracht op het tegel altaar. Uiteindelijk gebruiken we nog een mortel om de voegen te dichten. Er wordt gebruik gemaakt van een 50/50 mengsel van cement en zand dat gemengd wordt met water tot de consistentie van een dikke room. Alle extra mortel wordt meteen weggevaagd omdat het moeilijk te verwijderen is als het is opgedroogd. Het tegel huisaltaar is dan klaar.

Onze huisaltaren met tegeltjes hebben hierdoor een gesloten oppervlak dat zeer duurzaam is en eenvoudig te reinigen. Door de behandeling die het tegel altaar heeft ondergaan is het mogelijk om vuil te verwijderen met een reinigingsmiddel. Het is echter wel belangrijk om geen chemische producten te gebruiken want deze kunnen het tegel huisaltaar poreus maken en het mortel aantasten. Natuurlijk bevat het tegel huisaltaar geen schadelijke stoffen voor de gezondheid. De gebruikte tegellijm is ook geheel verantwoord. Tevens kunnen allergene stoffen, zoals mijten en huisstof, zich nauwelijks vestigen of ontwikkelen op het tegel huisaltaar oppervlak. Het geheel is tevens reukloos en zal geen geuren, dampen of rook absorberen. Als gevolg hiervan zal de lucht in uw kamer minder vervuild worden door de verspreiding van stof.