Houten Huisaltaar

De meeste mensen zullen een voorkeur hebben voor een houten huisaltaar. Dit pure en natuurlijke materiaal heeft vele positieve eigenschappen, maar voordat we u daarover meer vertellen is het belangrijk om een distinctie te kunnen maken tussen zacht en hardhout. In ons product gamma komen namelijk beide materialen voor. Hardhout is afkomstig van loofbomen zoals eiken, esdoorns en acacia. Zachthout, aan de andere kant, komt van naaldbomen, zoals de spar, den en ceder. Het is belangrijk om op te merken dat de termen hard en zacht hout niet per sé verwijzen naar hun vermeende hardheid. Ook al zijn de meeste hardhout soorten harder dan zachthout, er bestaan wel degelijk een aantal opvallende uitzonderingen. Bijvoorbeeld, de els, een hardhout, is eigenlijk zachter dan verschillende soorten zachthout. Het is beter om onderscheid te maken tussen de twee door te kijken naar de groene delen. Zachthout komt van naaldbomen met naalden die normaal niet vallen. Hardhout bomen, aan de andere kant, hebben brede bladeren en verliezen hun blad in de winter. Er zijn ongeveer 100 keer meer hardhout soorten in de wereld dan zachthout. De eerste zijn uiteraard meer duurzaam omdat ze langzaam groeien, maar dit voordeel wordt vaak weerspiegeld in de kosten. De duurzaamheid van beide houtsoorten kan echter nog verder worden verbeterd door het ondergaan van behandelingen.

Een goede reden om voor een houten huisaltaar te kiezen is dat er altijd wel een mooi exemplaar te vinden is wat binnen uw budget valt, ongeacht wat uw budget dan ook mag zijn. Omdat er een zodanige verscheidenheid is aan houtsoorten: dennen en andere zachte houtsoorten zijn goedkoper en hebben nog steeds de warme, rijke kwaliteiten die wenselijk zijn voor een houten huisaltaar; terwijl als u een meer uniek en zeldzaam houten huisaltaar wenst, dan zijn er opties zoals het door de Forest Stewardship Council FSC-gecertificeerde Braziliaans rozenhout. Uw houten huisaltaar kan met de hand vervaardigd zijn of massa geproduceerd.

Decoraties in een houten huisaltaar kunnen delicate en ingewikkelde gesneden versieringen zijn. Dit vakmanschap kan niet worden gerepliceerd in andere materialen. Hout kan onder vaardige handen namelijk omgevormd worden tot prachtige, unieke, kunstwerken. Vooral het woordje ‘uniek’ is van belang. Er zullen geen twee exact dezelfde houtsnijdingen zijn. Bovendien is het warme en sfeervolle aspect van hout onevenaarbaar. Een houten huisaltaar is daarbij ook nog eens geschikt voor zowel binnen als buiten. Indien u het buiten wil zetten hoeft u enkel een beschermende vernislaag toe te voegen. Op deze manier is het hout niet meer gevoelig voor water. Een houten huisaltaar is gelukkig zeer gemakkelijk te onderhouden. U hoeft enkel het stof te verwijderen, er is helemaal geen water, zeep of olie nodig.

Een houten huisaltaar heeft een klassieke uitstraling, en het is juist de natuurlijke schoonheid van hout die de meeste mensen waarderen. U kunt ervoor kiezen om een geschilderd houten huisaltaar aan te schaffen, en daarover vindt u meer onder ‘Wit huisaltaar’. Als het hout verouderd zal het zelfs karakter toevoegen aan uw huisaltaar. Dit geldt niet voor de hedendaagse stijlen, dan is veroudering juist een reden om iets weg te gooien.

Maar wat misschien de doorslag zal geven voor u is het feit dat een houten huisaltaar het meest milieu vriendelijk is. Veel houten stukken zijn gemaakt van teruggewonnen hout. Een teruggewonnen houten huisaltaar is dus gemaakt uit gerecycled hout, in tegenstelling tot vers gesneden hout uit levende bomen. Dit biedt een geweldige manier om de impact van ontbossing te verminderen. Daarnaast zijn materialen zoals staal, gals, aluminium, plastic veel belastender voor het milieu. Als consument is het dus eenvoudig om uw steentje bij te dragen.

Een houten huisaltaar staat verder prachtig in ieder interieur. Of dit nu minimalistisch of klassiek is, een combinatie van oud en nieuw is tegenwoordig één van de meest gezochte trends. Het hout van het altaar staat symbool voor het in leven zijn van uw kleine meesterwerk. Er zijn maar weinig mensen die absoluut niet voor een houten huisaltaar willen kiezen, maar gelukkig hebben we daar genoeg andere modellen voor in ons aanbod. U kunt uw houten huisaltaar ook zelf nog verder versieren of personaliseren. Wij ontvangen soms foto’s van mensen die sterretjes hebben aangebracht op de voorkant, dit om het hemelse effect te benadrukken. Anderen kiezen ervoor om het hout te schilderen in een geliefde kleur, of om een laag vernis aan te brengen voor extra glans. Het fijne is dat alles mogelijk is, en met behulp van onze standaard modellen kunt u precies datgene creëren wat u ambieert. Tevens maakt u het huisaltaar ook helemaal eigen op deze manier.

Een houten huisaltaar brengt u direct dichter bij de natuur, daar het een natuurlijke grondstof is. Als uw altaar is opgedragen aan een dierbare, of als u het gebruikt om te mediteren, dan is het gemakkelijker gebleken om contact te zoeken met het hiernamaals. Niet iedereen gelooft dat het mogelijk is om via een houten huisaltaar spirituele contacten te hebben, en dit is ook niet voor iedereen weggelegd. Er zijn echter mensen die door middel van het zien van een foto, of bepaalde voorwerpen, heel gemakkelijk met hun onderbewustzijn op een ander niveau kunnen komen. Voor deze mensen is een houten huisaltaar een praktische manier om dit sneller te bereiken.

Voor alle andere bezitters blijkt het vooral dat de klassieke, warme uitstraling van een houten huisaltaar meehelpt om een bijzonder persoonlijk en uniek tafereel te maken. En zelfs als u het eens mee wilt nemen naar een andere locatie, dan is het ideaal want het hout is niet te zwaar en kan goed tegen een stootje. Niets staat u nog in de weg om het altijd bij u te houden, zelfs als u op vakantie gaat. Dit altaar is, zoals elders beschreven op deze site, een project wat mee blijft veranderen met zijn of haar eigenaar. Het is niet statisch, en naar mate iemand verder raakt in zijn persoonlijke proces van genezing, heling en ontwikkeling, verandert het huisaltaar met hem of haar mee. De voorwerpen zullen en mogen veranderen, maar het houten huisaltaar blijft voor u bestaan als een rots in de branding.